Siden bønderne kom, har brød, grød og kød fra tamdyr, fortrængt det traditionelle vilde køkken. Nu kræver landets stenalderjægere handling for at redde deres traditionelle madkultur.
En god dyreryg med vilde urter og grillede skovsvampe, østers til forret og bær til dessert er efterhånden et sjældent syn, når aftensmaden serveres. Siden landbruget kom til hertil, har landbrugsprodukter stort set fortrængt den traditionelle palæokost.
Landets oprindelige jæger-samlere føler, at deres madkultur er truet. De forlanger derfor, at der gøres noget drastisk for at bevare deres traditionelle kost.
Talsmand for de vrede stenalderjægere hedder Atlatlex. Han forlanger positiv særbehandling af oprindelige fødevarer.
Nu stiller vi krav om, at bønderne skal bruge vildt i deres kost, og vi forlanger tvungne fiskedage
– Bønderne har bredt sig. De fælder mere og mere skov for at pløje jorden og dyrke korn, og de lader deres dyr rende frit og pisse i vores åer og fortrænge vildtet, siger Atlatlex og fortsætter:
– Og nu bygger bønderne også vildsvinehegn, så vilde svin ikke parrer sig med deres tamsvin. Det er snart ikke til at finde fugls føde i Urmoderens og de vilde dyreguders frie natur.
Han har noget imod, at nogen spiser klægt brød, klistret grød og drikker sur mælk, fordi det ødelægger hans og stammefællernes oprindelige kultur.
– Vi er ved at blive et mindretal i vores eget land. Nu stiller vi krav om, at bønderne skal bruge vildt i deres kost, og vi forlanger tvungne fiskedage. Kødet må ikke komme fra tamsvin eller indvandrede arter som får og geder, men leveres af landets oprindelige jægere, fiskere og indsamlingskoner, siger Atlatlex.
Foreslår smørrebrød som kompromis
Stenalderbonden Emmer Grutning, som ejer Dyssegården, hvor han dyrker to tønderland økologisk svedjebrug, ryster på hovedet ad stenalderjægernes krav.
– Vi kom hertil, og slog os ned, hvor jægerne ikke gad jage. Med møje og besvær fældede vi skoven for at bidrage til samfundet og gøre os nyttige. De reagerer med at stille krav til, hvad vi spiser, og snart blander de sig vel også i, hvordan vi går klædt, siger Emmer Grutning fortørnet.
På spørgsmålet, om de fremmede bønder slet ikke har bragt noget godt med sig, svarer Atlatlex efter nogen betænkningstid: Jo, øl
Han fortæller videre, at stenalderbønderne møder stigende modstand over for deres religion. Han fortæller, at stendysser overmales og udsættes for hærværk.
– Det er jo heldigvis solidt byggeri, men det er ubehageligt, at nogen skænder forfædrenes benhuse, siger Emmer Grutning og foreslår et kompromis:
– Man kan kombinere vores brød og smør med deres fisk, rejer og vildt og kalde det for smørrebrød, foreslår Emmer Grutning.
Øl er undtagelsen
Stenalderjægernes talsmand afviser ethvert kompromis.
– Jeg tager jeg afstand fra selvtægt, men I må forstå, at vi er pressede og desperate over at blive fortrængt af en livsform, som er totalt fremmed, og deres forslag om smørrebrød er et vanartet kulturelt miskmask, siger Atlatlex.
På spørgsmålet, om de fremmede bønder slet ikke har bragt noget godt med sig, svarer Atlatlex efter nogen betænkningstid:
– Jo, øl. Vi har fået øl, siger han og tilføjer lidt efter:
– Og bacon, og smør, ost, koteletter, skinke og morgenboller (forkortet af red.).
Foto: Ole Malling, Sagnlandet Lejre.
Be the first to comment on "Stenalderjægere vil tvinge vildt, fisk og østers på bønders menu"