Et tysk pansertog fra Anden Verdenskrig er kørt ind på Københavns Hovedbanegård. Det er fyldt med guld og kostbare kunstværker.
Morgenpendlerne på Københavns Hovedbanegård fik noget af en overraskelse til deres takeaway kaffe her til morgen, da et svært bevæbnet tysk pansertog rullede ind på Spor 5 klokken 7:06.
De så en tussegammel mand i en slidt uniform stå ud og spørge efter kommandanten. Efter nogle forvirrede øjeblikke fik den gamle mand kontakt til en togbetjent.
DSB’s informationschef Tony Bispeskov forklarer over for Satyren, at den ældre herre præsenterede sig som Oberleutnant Harz fra den tyske værnemagt. Han ønskede at blive sat i forbindelse med den tyske overkommando i København. Han ville overlade dem ansvaret for det han kaldte Goldzug Nummer Eins. Oberleutnant Harz hævdede, at toget var lastet med 40 tons guldbarrer, Pagtens Ark og 200 renæssancemalerier.
– Vores folk på stedet og ledelsen på Hovedbanegården var en smule desorienterede. De troede i første omgang ikke på mandens forklaring, fortæller Tony Bispeskov og fortsætter:
– De tjekkede derfor køreplanen, men alle gods- og passagertog var aflyst den morgen. De fik også verificeret, at Nordisk Film ikke var i gang med at indspille Flammen og Citronen 2.
De tilkaldte derfor politiet, som efter kort tid modtog Oberleutnantens betingelsesløse overgivelse.
Camouflerede sig på vigespor
Vagthavende ved Københavns Politi forklarer, at toget er et af de myteomspundne nazi-guldtog.
Ifølge besætningens forklaring forlod toget Hamborg Hovedbanegård den 30. april 1945 med kurs mod Kiel med ordre om at omlade skattene til en ubåd. På grund af heftig aktivitet fra allierede jagerfly satte toget i stedet kurs mod Danmark. Her passerede det grænsen ud på natten. Pansertoget kørte derefter ind på et forladt vigespor ved Taulov syd for Fredericia. Besætningen camouflerede toget og afventede nye ordrer.
Yderligere ordre kom imidlertid aldrig, og uvidende om krigens afslutning forblev de i skjul. De levede af deres forsyninger og hvad de kunne opdrive på egnen, indtil det slap op. De tændte derfor op under kedlerne, og takket være DSB’s sommerkøreplan med meget få tog og mange aflysninger var der fri bane hele vejen til København.
– Jeg er dybt imponeret over, at de holdt ud så længe og at deres materiel stadig fungerer. Det er nu slet ikke så overraskende, for de er jo tyskere, siger vagthavende.
Han har varskoet sine østjyske kollegaer om, at de nu kan betragte årtiers hønse- og køkkenhavetyverier som opklaret.
Skuffet Lasse Spang Olsen
Togets besætning blev efter et helbredstjek indkvarteret på Tysklands Ambassade. De ombordværende skatte granskes nu af en UNESCO delegation ledet af en mand, der ligner George Clooney.
Satyren har talt med Danmarks førende nazi-guldjæger filmmanden Lasse Spang Olsen, som modtager nyheden med blandede følelser.
– Det er helt vildt, at et nazi-guldtog sådan lige damper ind på Hovedbanegården, men det havde nu været mere autentisk, hvis det var blevet opdaget i en nedlagt mine i Polen, siger Lasse Spang Olsen.
Foto: Ukendt.
festlig og fornøjelig historie som kunne have været sand, hvis man havde gået Reichsbanhn’s journaler for slutningen af april og starten af maj 1945 efter de sømmene. Der var nemlig tog der kørte lidt forvildet rundt med både mandskaber og materiel mv.