Forvirringen i klassikkens panteon har nået kaos, siden Romerne plagierede den græske gudeverden og spredte deres version til hele Middelhavsregionen.
Zeus eller Jupiter. Afrodtite eller Venus. Poseidon eller Neptun. Forvirringen er total. Ingen i den antikke verden kan længere hitte rede i og kende forskel på de græske og romerske guder.
Det har bragt den græske og hellenistiske verden i oprør, og det truer Pax Romana.
Romerne er for fantasiløse for dovne til at finde på deres guder selv, lyder det fra den græske filosof Antigrafos.
– Romerne kopierer vores gudeparnas helt ned i detaljen. De giver dem blot et andet navn og hævder dermed, at de kan omgå alle ophavsrettigheder og på den måde slippe afsted med identitetstyveri, siger Antigrafos med vrede i stemmen.
Han mener, at de romerske guder skal forbydes i den form de har.
Forbyd romerske guder
Antigrafos tilføjer, at Romernes trang til kopiering af græsk kultur ikke stopper ved guderne.
– De kopierer vores arkitektur, og det er umuligt at se forskel på et græsk tempel og et romersk tempel. De plagierer vores filosofi og filosofskæg. Heller ikke vores litteratur lader de os have i fred. Vergils Æneide er jo et vulgært plagiat af Odysséen. De er så vulgære, at jeg ikke tøver med at kalde dem for klassikkens amerikanere, siger Antigrafos og fortsætter:
– Det er så taktløst og groft, at selv Christian Bitz vil synes, de plagierer for åbenlyst.
I det græske præsteskab nikker man genkendende til forvirringen.
Til Satyren siger Stefados, som er præst ved Orakel Templet i Delfi, at problemet skaber bekymring. Han fortæller, at forvirringen er vokset i takt med, at Romerriget nu hersker over hele Middelhavsområdet.
– Dengang de romerske guder blot blev dyrket af uciviliserede bonderøve i en ussel flække ved Tiberen, var det til at overskue, men nu, hvor Rom har opkastet sig til verdensherre, er det blot et spørgsmål om tid, før det går galt, siger Stefados.
Offer nær gået forkert
At der er problemer kan en romersk ypperstepræst i en Jupiter-menighed i Hispania bekræfte. Han ønsker ikke sit navn frem, men Satyren kender hans identitet.
Han kender til et tilfælde, hvor en ofret tyr til Jupiter med ønske om indgriben i en personlig sag, nær var havnet hos Zeus, hvilket havde fået alvorlige følger.
– Det er en kendt sag, at Zeus ikke kerer sig om almindelige mennesker i samme omfang som Jupiter, der har en langt mere borgernær tilgang til sine tilbedere. Var offeret gået forkert, havde staklen ikke fået den hjælp han bad om, og var det gået rigtigt galt for ham, siger den anonyme ypperstepræst.
Satyren har forsøgt at få en kommentar fra Roms kejser Marcus Aurelius, som blot svarer, at han tager situationen med stoisk ro, men at Kristendommen med tiden eliminerer problemet.
Foto: Luc Coekaerts, Flickr.
Be the first to comment on "Grækere i oprør: Romerne piratkopierer vores guder"