En række museer kaster nu håndklædet i ringen, og lader marinarkæologer og tungdykkere overtage deres oversvømmede udgravninger.
– Det er noget pissekoldt, blævret ferskvand. Men i det mindste er der virkelig meget kage.
Sådan siger Jonas Boyle-Mariotte fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Han har efter fire timer i dybet netop stukket hovedet op af det gråbrune, mudrede vand i et udgravningsfelt på en mark på Østsjælland.
Stadig liggende i overfladen med dykkerudstyret på får han rutineret ild i sin merskumspibe, mens han langsomt svømmer væk fra dykkerskibet Dyndspringeren og hen imod kanten af udgravningsfeltet, hvor de normale land-arkæologer venter med kringle ved et havebord.
– Der er lidt flint dernede, og måske en kogestensgrube. I må lige selv tegne det op, siger han til kollegerne på land og bytter et mudret Go Pro-kamera med fotos fra bunden ud med et stykke blødt brød.
Til Satyren lægger han ikke fingrene imellem.
– Hvis det ikke var for kagen, så var det her virkeligt nederen. Sigtbarheden i hullerne er næsten væk, og alt leret er næsten ikke til at vaske af tørdragterne. Men vi er jo glade for at hjælpe her under syndfloden, siger han veltilfreds smaskende med chokoladecreme siddende i mundvigen.
Kaldt ud af ministeren
Jonas Boyle-Mariotte er en del af det marinarkæologiske udrykningsteam, der efter et krisemøde i Kulturministeriet er blevet indsat for at redde de mange udgravningsfelter på land, der efter måneder med konstant regn står under dybt vand.
Hvis forundersøgelserne og udgravningerne ikke afsluttes indenfor de kommende måneder forsinkes vigtige boligbyggerier, gasrørledninger, nye veje og en række solcelleparker kan ikke opføres.
– Igen vil arkæologerne blive beskyldt for at sætte samfundsudviklingen i stå, siger Jonas Boyle-Mariotte.
Operationen på Østsjælland startede forleden, hvor dykkernes service-skib blev søsat i en søgegrøft. Her blev det fortøjet til grabben på den gravemaskine, der indtil december måned spillede en vigtig rolle i udgravningen, men som nu står passivt hen.
Museerne jubler
Dykkernes hjælp er da også meget velkommen, understreger museumsinspektør Jacob Saxenhümmer fra Museum Øst-Sydøstdanmark.
– Vi har et udgravningsfelt, hvor vi målte vanddybden til over fire meter forleden. Det er dybere end i svømmehallen. Der var ikke andet at gøre end at tilkalde tungdykkerne, siger han.
Han siger, at samarbejdet mellem de to faggrupper for det meste er gået godt. Der har dog været enkelte kultursammenstød mellem de meget forskellige mennesketyper.
Vi var overrasket over deres sukkertrang og forkærlighed for brændte grillpølser, øller og rom. I det mindste spiser de alle former for kage, som vi serverer for dem, siger han.
Han regner med, at samarbejdet vil fortsætte mange måneder endnu.
Der er ingen udsigt til tørvejr, så hvis vi skal lave udgravninger, så er vi nødt til at have deres hjælp, siger han.
Foto: Pickpik.
Be the first to comment on "Arkæologer drukner i regn: Tungdykkere sættes ind på udgravninger"