Arkæolog fængslet efter påsat skovbrand 4.36/5 (14)

Foto: Picryl.

En 48-årig arkæolog er blevet varetægtsfængslet i fire uger efter en påsat brand i Rold Skov. Den sigtede hæver, at der er tale om banebrydende forskning i stenalderens svedjebrug.

En 48-årig mand fra Nordjylland er blevet varetægtsfængslet i fire uger efter den påsatte brand i Rold Skov i weekenden. Det oplyser Retten i Randers til Satyren.

Ved branden nedbrændte et større skovområde, og politiet mistænkte allerede på dagen, at branden var påsat. Mere end 100 brandfolk fra de lokale brandstationer samt fra Beredskabsstyrelsen var indsat i det omfattende slukningsarbejde, der varede i tre døgn. Heldigvis kom ingen noget til ved branden.

I retten erkendte den 48-årige mand, at han havde anstiftet branden, men krævede straffrihed, fordi der var tale om videnskabelig forskning, helt konkret et praktisk eksperimentalarkæologisk forsøg.

– Det startede med, at jeg forsøgte at komme af med nogle træstubbe i min have, og der tænkte jeg at gøre som stenalderfolkets svedjebrug. Men uanset hvor stort bålet blev, så stod træstubbene tilbage bagefter. Og det er overraskende, at det virker så dårligt. Ingen har med den metode kunne få en ard i jorden de første mange år, viser mit forsøg i lille skala, udtalte arkæologen i retten.

Teori holder ikke

Teorien for stenalderens svedjebrug er, at træer og buske blev fældet og efterladt på jorden i tørre sæsoner. Derefter blev det sat i brand. Asken gødskede jorden og skulle i teorien samtidig fjerne træstubbene. Det skete dog ikke, fastslår den nu fængslede arkæolog.

Han valgte i stedet at lave et storskala-forsøg. Det foregik i statsskoven Rold Skov, hvor han satte et større skovområde i brand.

– Vi er nødt til at vide, om det var størrelsen på branden, der gjorde det muligt at dyrke jorden bagefter, om en stor brand med meget høj temperatur så at sige kunne få has på de stadig levende træstubbe. Nu vil politiet ikke lade mig komme ud og observere det afbrændte skovområde, og derfor kan det hele være forgæves. Men min umiddelbare konklusion er, at de nuværende forklaringer ikke er gode nok. Vi mangler omfattende viden om det praktiske ved neolitisk svedjebrug, sagde han i retten.

Skal mentalundersøges

Den 48-årige sagde dog på vej væk fra retten til Satyren, at de mange billeder i pressens dækning af branden muligvis kan bruges i forskningsøjemed.

Han takkede i øvrigt dommeren for varetægtsfængslingen. Han mener, den giver ham den nødvendige tid til at skrive en fagfællebedømt forskningsartikel til et internationalt tidsskrift om forsøget.

– Nu ser jeg frem til at komme ud igen og stiller mig gerne til rådighed, hvis området skal pløjes bagefter, siger han til Satyrens retskorrespondent.

Dommeren har i øvrigt anmodet om en retspsykiatrisk vurdering af både den formodede gerningsmand og hans chef, der i øvrigt ikke er sigtet i sagen.

Foto: Picryl.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Arkæolog fængslet efter påsat skovbrand"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*