Middelaldercenter på Samsø ramt af voldsomt pestudbrud 4.32/5 (22)

Illustration: Proudhon Bloodhunger og Dall-E3.

Et udbrud af byldepest har ramt Samsø Middelalderverden. Centerleder kurerede ofrene med antibiotika fra svinebaron, men mistænkes for at holde udbruddet skjult af hensyn til besøgstallet.

– Indtil videre har patienterne kun været alvorligt syge. Ingen er endnu døde af pest, men det kunne være gået virkelig galt og i værste fald have resulteret i en global pandemi værre end Den Sorte Død i 1348.

Sådan siger cheflæge Petra Pestis fra Tilsyn og Rådgivning i Styrelsen for Patientsikkerhed om det pestudbrud, som har ramt et middelalderoplevelsescenter på Samsø.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed viste de første tilfælde af byldepest sig sidst i juni. En kvindelig ansat i en madbod blev bidt af en inficeret rotte. Kort efter udviklede hun symptomer på pest med høj feber, muskelsmerter og lymfeknuder.

Derefter greb smitten om sig og ramte flere af de ansatte, som lagde sig syge i oplevelsescentrets rekonstruerede middelalderhuse.

– Kvinden og de andre pestofre burde omgående have været indlagt og centret lukket med øjeblikkelig virkning, men centerledelsen tav og foretog sig intet. At alle overlever en sygdom, som ubehandlet har halvtreds procents dødelighed, er et mirakel, siger Petra Pestis.

Bange for besøgstallet

Myndighederne har nu lukket Samsø Middelalderverden og sat Samsø i pestkarantæne, mens befolkningen og strandede turister vaccineres og behandles for mulige symptomer.

Centerdirektør Stig Andersen risikerer en sigtelse for at bringe folkesundheden i fare, og det ærgrer ham. Pesten viste sig nemlig at være særdeles gavnligt for besøgstallet, forklarer han til Satyrens sundhedskorrespondent, som iført pestmaske møder centerdirektøren foran det lukkede oplevelsescenter.

– Først gik vi lidt i panik. Det må jeg tilstå. Sommerens megen regn har ved Sankt Rochus ikke gjort noget godt for besøgstallet. En lukning på grund af pest ville være altødelæggende for os, siger Stig Andersen og fortsætter.

– Derfor isolerede vi Madam Sophie (den syge kvinde, red.) og de andre pestsyge i et af Købmandsgårdens magasiner, som vi ophøjede til et Helligåndshospital.

Svinebaron hjalp med antibiotika

Iført middelalderlige pestlægekostumer plejede personalet de syge samtidig med, at de formidlede pestudbruddet, som var det en del af publikumsoplevelsen.

– Pestlægerne og de skrigende og hallucinerende patienter virkede voldsomt på gæsterne. De var helt vilde med forestillingen. Det tiltrak flere og flere, så vi i juli sprængte alle rekorder for besøgstallet på trods af lortevejr, siger Stig Andersen.

Han afviser, at epidemiens udeblevne dødelighed skyldes mirakler.

– Min svoger Ole er Samsøs største svineproducent. Hans lager af antibiotika er større end et felthospital i en krigszone. Det er sateme noget effektivt stads. Det kurerer hvad som helst og kan vække selv den dødeste orne til live. Vi fik de syge op igen på rekordtid, siger Stig Andersen storgrinende.

Det var først da en pårørende til et pestramt barn gik til myndighederne, at pestudbruddet kom for dagen.

Det er uvist, hvornår Samsøs Middelalderverden åbner igen.

Illustration: Proudhon Bloodhunger og Dall-E3.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Middelaldercenter på Samsø ramt af voldsomt pestudbrud"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*