Kampagne vil have historisk interesserede til at vælge kistebegravelse 4.62/5 (13)

Pavel Danilyuk

En målrettet kampagne drevet af en gruppe historisk interesserede danskere opfordrer nu alle til at vælge begravelse i kiste frem for kremering efter deres død.

– Når vi siger farvel og tak og sletter alle spor efter os selv, så berøver vi samtidig fremtiden muligheden for at forstå os og vores tid.

Sådan siger cand.med Alice Rosenbaum, forperson for et initiativ, der skal få flere danskere til at vælge begravelse i kiste frem for kremering.

– I dag kan forskere udtrække alskens informationer fra gamle knogler, og der kommer hele tiden nye oplysninger til. Senest kan man med DNA fastslå familieforhold på gravsteder, hvilket gør os klogere på menneskets udvikling. Den slags muligheder for at forstå nutiden ødelægger vi for fremtidens forskere, siger Alice Rosenbaum, der selv har forsket i sygdommes udvikling gennem tiden ved at studere skeletter under sit medicinstudie.

Ødelægger data

Og der er noget om snakken. Kistebegravelser er mildest talt gået af mode i Danmark. I 2022 blev 87 procent af de afdøde således kremeret.

– Det er en voldsom ændring af den danske dødekult på forholdsvis få år. Alt det, som fremtidens forskere kunne arbejde med, går simpelthen op i røg. Vores samtid af i dag bliver et vidensmæssigt ingenmandsland, siger Alice Rosenbaum.

Efter kremering bliver asken desuden gennemgået, så eventuelle rester af gravgaver i kisten fjernes, uanset om det er Charonsmønter, kunsthåndværk eller kirurgiske rester efter en skiulykke i 1998. Når de er fjernet, køres knoglerne igennem en maskine og forvandles til fint granulat, der let nedbrydes af tidens tand.

Hun mener ikke, at DNA har en chance for at overleve denne proces, hvilket også betyder, at ingen informationer om den afdødes køn, alder eller sygdomme kan bevares.

– Måske kan man lave en stronium-analyse, hvis man finder knoglerester i jorden, men selv det tvivler jeg på. Fremtidens forskere står tilbage med ingenting, siger Alice Rosenbaum.

Kampagne for kistebegravelse

Hun påpeger, at for eksempel arkæologer på dette punkt ikke er anderledes end resten af befolkningen, hvilket forarger hende særligt.

– De burde i særlig grad forstå, hvorfor det er så vigtigt. Og er der noget finere end at tilbringe efterlivet i en skotøjsæske, dedikeret til forskningens mangfoldighed, spørger hun messende.

Derfor vil mange danskere i de kommende uger med posten modtage en folder fra initiativet, der støttes af flere store fonde.

Den opfordrer danskerne til at skippe kremering og i stedet lade sig begrave til glæde for fremtiden. Hun håber, at det vil få danskerne til at vælge jordfæstelse. I alt 59.000 danskere døde i 2022. Af dem var omkring 18.000 under 75 år, viser tal fra Danmarks Statistik.

– Hvis et repræsentativt udvalg af danskere på 25 procent lader sig begrave, vil det sikre fremtidens forskere et bedre datagrundlag, slutter Alice Rosenbaum.

Foto: Pavel Danilyuk, Pexel.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kampagne vil have historisk interesserede til at vælge kistebegravelse"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*