Ingen flådeege til Børsen: De skal bruges til nye fregatter 4.75/5 (8)

Foto: Pixnio.

Den usikre militære materielsituation udelukker, at landets flådeege kan anvendes som byggemateriale i Børsen. I yderste nødstilfælde skal egetræerme indgå i flådens nye orlogsfartøjer.

Børsen i København genopbygges uden brug af danske flådeege. Det siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)  til Satyrens forsvarspraktikant.

– Flådeegene indgår i regeringens samlede strategiske overvejelser for Forsvaret. Med det voldsomme pres på verdens våbenproducenter, de lange leveringstider og de høje priser på råvarer, må regeringen holde alle muligheder åbne, herunder at bygge næste generation af flådens fregatter af solidt dansk egetømmer, siger Troels Lund Poulsen.

Dermed kan Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen skyde en hvid pind efter, at flådetræ kan bruges som tagspær, lægter og gulvplanker i Børsen.

– Det er brandærgerligt. Øh nej, det var sgu ikke en særlig heldig formulering … det er hamrende ærgerligt, at godt dansk egetømmer fra de danske statsskove ikke kommer til at indgå i Børsen og på den måde blive en del af historien, siger Brian Mikkelsen.

Han må nu ud og finde de 1000 træer, som er nødvendige i Børsens trækonstruktioner. Det bliver enten i Silvan eller fra en polsk leverandør.

Tjenelige flådeege

Flådeegene blev i sin tid plantet, da England stjal den danske flåde efter bombardementet af København i 1807. Imidlertid blev jern det foretrukne skibsbyggermateriale, inden flådegene var tjenlige.

Egetræerne har i mange år pyntet i skovene, men været overflødige i en flådesammenhæng. Den tid er muligvis snart forbi, forklarer chefen for Flådens Fartøjstjeneste, kæntreadmiral Josef Poster.

– Vi foretrækker naturligvis flådeskibe af stål og moderne kompositmaterialer, men med vores skodbudgetter og uforudsete udgifter til at gøre fregatternes våbensystemer anvendelige igen, er flåden kort sagt ude på dybt økonomisk vand. Der er en reel risiko for, at vi ikke har råd til materialer til næste generation fregatter. Derfor er flådens danske egetræer et gratis og næsten lige så godt alternativ, siger Josef Poster.

Han tilføjer, at der nu også er noget helt særligt ved duften af tjæret træskib. Han frygter dog, at den danske flåde kan blive til grin under kommende Nato-øvelser.

Egetræ har fordele

Kæntreadmiralen skal ikke frygte for at blive til grin. Det slår Tim Dreadnought Olesen fast. Han forsker i maritime konstruktionselementers egenskaber, og han mener, at egetræ er et fuldgodt materiale til moderne flådefartøjer.

– De meget voldsomme og effektive maritime angrebsvåben, som moderne søstridskræfter benytter, gør det stort set ligegyldigt, hvad skroget på et orlogsfartøj er fremstillet af. Egetræ i rette tykkelse er næsten lige så modstandsdygtigt, som stål. Træ har desuden den fordel, at det vejer mindre. Det er ikke magnetisk og dermed heller ikke sårbart for magnetminer, siger Tim Dreadnought Olesen.

Den største ulempe er, at egetræ splintrer voldsomt, men det kan løses med stabiliserende behandlinger, forklarer han.

Satyren erfarer, at Forsvaret nu undersøger, hvad det kræver at genindrette Kong Hans’ orlogsværft på Slotø i Nakskov Fjord til reparations og nybygningsværft af træskibe.

Foto: Pixnio.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ingen flådeege til Børsen: De skal bruges til nye fregatter"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*