Berygtet læge skal gøre ægyptisk mumie mere sexet 3.78/5 (9)

Foto: Egisto Sani.

Den berygtede amerikanske plastikkirurg James Wood skal forbedre mumien af Nefertiti. Hun er en af historiens mest kendte kvinder. 

– Brysterne skal være større, maven mindre, og farverne skal være knivskarpe, gerne med et strejf af neon.

Sådan lyder det fra den amerikanske plastikkirurg og selvudnævnte “kropskunstner” James Wood, der i disse dage arbejder på en udstilling om den egyptiske dronning Nefertiti til Neues Museum i Berlin.

Udstillingen, der blandt andet også rummer den berømte buste af Nefertiti, skal vise den mumie, man mener udgør hendes jordiske rester. Mumien har dog langt mere “mor-krop”, end de fleste forbinder med den forføriske dronning, og derfor skal den piftes op. 

– En kvinde af hendes status ville jo også komme under kniven i dag. Det er simpelthen ikke naturligt længere med sådan en topmave der, siger han og slår sin pegefingre mod mumiens midterparti.

Opererer Nefertiti

Modsat normalt, hvor den slags ændringer bliver lavet på en kopi, så er de i denne omgang lavet direkte på originalen, der er pakket ind i en slags modellervoks, hvorpå de nye farver kan males direkte.

– Det sker jo også i en erkendelse af, at vi faktisk anser værket som forbedret. Vi har ikke tænkt os at føre originalen tilbage igen efter udstillingen. Desværre har vi ikke fået lov til at bruge hverken powertools, skalpel eller egentlige implantater i arbejdet, siger han.

Nefertitis mumie er endnu ikke blevet endelig bekræftet som hendes via DNA-tests. Derfor har beslutningen da også ført til en storm af klager mod museet, men det tager museets udstillingsdirektør Ditrich van der Hoist helt roligt.

– Museer skal ikke længere være for de få udvalgte, der har set det kulturelle lys. Vi skal i stedet tiltrække den brede befolkning ved at slippe af med det støvede image, og i stedet være stinkende sexede og med på de allernyeste beat, lyder det fra Ditrich van der Hoist.

Anklager om plagiat

Med i koret af kritikere mod den tyske beslutning er Nationalmuseets direktør Rane Willerslev.

Mens han roser beslutningen om at ville folkeliggøre museet, så mener han, at den tyske metode er faretruende tæt på at være et plagiat af det danske Nationalmuseums strategi.

– Vi havde Vølve-udstillingen. Og vores animerede Egtvedpige er jo et udtryk for den samme tanke, som vi ser her. Vores ide er bare tidligere og bedre. Og så har vi jo ikke ødelagt noget, fordi vi arbejder med en digital model af Egtvedpigen, siger han.

Han mener dog, at tyskerne næppe vil holde sig tilbage, når udstillingen åbner.

– Hvis de inviterer et populært, men  bedaget rockorkester til åbningen, så sagsøger vi dem sgu for immateriel plagiat, siger han.

James Wood venter at have afsluttet sit arbejde inden efterårsferien. 

Foto: Foto: Egisto Sani.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Berygtet læge skal gøre ægyptisk mumie mere sexet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*