Opgør med stigmatiserende tidsperioder: Vil afskaffe middelalderen 4.64/5 (25)

Foto: Pickpik.

Historieprofessor vil rydde op i værdiladede tidsperioder. Middelalderen er stigmatiserende, mens oplysningstiden er et udtryk for europæisk åndskolonialisme.

Da universitetet i Nottingham for nylig officielt afskaffede begrebet ”anglo-saksisk” til fordel for begrebet ”tidlig engelsk middelalder” udløste det et ramaskrig i den lærde verden. Protesterne over universitetets afkolonisering af britisk historie var store, men for nogle var det ikke vidtgående nok.

Professor Earl Y. Hours fra Institute of Chronology ved University of Clockdale er en af dem, som ikke blot protesterede over protesterne. Han protesterede også over, at University of Nottingham ikke tog skridtet fuldt ud.

– Ved stadig at bruge termen ”middelalder” og ”engelsk” begår universitetet et nyt overgreb på historien. Man erstatter et kolonialistisk begreb med en etnocentrisk og derogativ betegnelse, som  stigmatiserer og udskammer mennesker som levede i et bestemt område i en periode på mere end 1000 år, siger Earl Y. Hours.

Termer skaber virkelighed

Han forklarer, at betegnelsen middelalder er opfundet af selvfede lærde i renæssancen. Den omfatter det, de dengang selv opfattede som en mørk uoplyst periode mellem Romerriget og deres egen tid, hvor de genopdagede den klassiske græsk-romerske verden.

– Det er for så vidt prisværdigt, at de (University og Nottingham, red.) er bevidste om begrebers strukturelle ulighed og oppressive karakter, men at bruge termen middelalder er udtryk for historikernes historiske privilegieblindhed, siger Earl Y. Hours og fortsætter:

– Vi skal afkolonisere og demokratisere historien. Vi skal være bevidste om de utallige problematiske termer, som ukritisk hægtes på de historiske tidsperioder og dermed reproducerer et privilegeret mindretals historiesyn, fordi termer skaber virkelighed.

Professor Hours remser en række problematiske tidsperioder op, som han finder undertrykkende. Han spørger retorisk, hvor oplyst mennesket egentlig var i oplysningstiden, og hvordan den betegnelse stigmatiserer mennesker i andre tidsperioder som uoplyste.

Han tager fat i tidsperioden stenalder. Den udstiller mennesket som primitivt sammenlignet med bronzealder og jernalder, der med en mere avanceret teknologi  resulterer i et evolutionistisk overgreb på oprindelige kulturer.

Neutrale tidsperioder

Earl Y. Hours har skabt sine egne neutrale betegnelser, hvor de forskellige tidsperioder nummereres og betegnes med bogstaver og tal. Den begynder med de allertidligste mennesker i perioden I-01-A.

I hans ikke værdityngede nye periodeklassifikation betegnes anglo-saksisk ”MCCVII-24-Ba”, mens vikingetiden betegnes ”MCCVII-24-Bc” og så fremdeles.

Da Satyrens udsendte gør Earl Y. Hours opmærksom på, at såvel romertal, som arabertal og latinske bogstaver også er værdiladede og favoriserer det indoeuropæiske sprogområde, studser han.

Efter en kort pause svarer han sagte med sammenbidt: ”pis”!

Foto: Pickpik.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Opgør med stigmatiserende tidsperioder: Vil afskaffe middelalderen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*