For første gang i omkring 2.000 år er det endeligt muligt at se Grauballemanden, som han så ud, da han levede. Mød ham i efterårsferien.
– Når man ser ham i montren på Moesgaard, så bliver man jo bekymret for, hvad slags menneske det har været. Men nu kan man endelig se, at det er et menneske som alle andre.
Sådan siger human ansigstrekonstruktør Eva Mogensen fra Museum Silkeborg, efter museet har taget den nyeste AI-teknologi i brug for at skabe en gengivelse af det måske bedst bevarede moselig i verden, Grauballemanden.
– Da jeg i sin tid uddannede mig som “Forensic Facial Reconstruction Specialist” i USA havde vi ikke den teknik, som vi har i dag. Det stiller helt nye krav til os som kommunikatører, og det betyder, at vi nu kan komme med et helt moderne bud på hans udseende. Heldigvis er der mange træk i hans mumificerede krop, som man kan bygge en model på, siger Eva Mogensen.
Så fototrealistisk som muligt
Der har gennem tiden været flere forsøg på at genskabe Grauballemanden, men dette er første forsøg, hvor der er brugt helt moderne teknik med kunstig intelligens.
– Grauballemanden havde et markant, bredt ansigt med høje kindben og en kraftig kæbe. Hans næse var lige og relativt bred, og hans ansigtsform var oval. Det er et sted at starte, forklarer hun.
Modellen er blevet udført af den supermoderne billedgenerator Dall-E, der er en del af CHAT-GPT. Med i den omfattende prompt er de mange informationer, forskerne har om Grauballemanden.
– Når man arbejder med AI, så er det vigtigt, at man ikke gøre det mere fotorealistisk, end man med sikkerhed kan stå inde for. Vi kan jo ikke sige noget om placeringen af hans fregner. Derfor har vi valgt en stil, hvor kun de ting, som vi er sikre på, er med, siger hun.
Mørkt hår – uden baller
Omhyggelige undersøgelser har tidligere fastslået, at håret på Grauballemanden var mørkere end de røde nuancer, det havde, da han blev fundet i mosen.
Det samme gælder huden, der har skiftet både farve og konsistens efter de mange år i mosen. I rekonstruktionen har man derfor været nødt til at lave et kunstnerisk valg og tegne ham i sort-hvid.
– Det er ikke til at sige, om håret var brunt eller måske mørkeblondt. Og vi kender jo heller ikke hans øjenfarve. Så vi er nødt til at bruge dette trick, siger Eva Mogensen.
Hun understreger, at der trods de mange vittigheder om fundet ikke fremgår baller på rekonstruktionen.
– Det handler om at formidle forskning, det andet er pjat, siger den humane ansigstrekonstruktør.
Sund og glad Grauballemand
Man mener, at Grauballemanden var en voksen mand på mellem 30 og 40 år, da han af ukendte grunde blev slået ihjel og lagt i mosen.
– Vi ved, at han i øvrigt var sund og rask, og ikke led af underernæring eller sygdom, da han endte i mosen. Derfor skal han også se ud til at være fuld af liv i rekonstruktionen, siger Eva Mogensen.
Det er meningen, at den nye rekonstruktion præsenteres på museet, i hvis område han i sin tid blev fundet, i den kommende efterårsferie. Her bliver den lokale ungdom også inviteret til at opleve ham.
– Grauballemanden er et fælles, dansk klenodie. Og derfor er det også vigtigt, at vi alle kommer med bud på, hvordan han ser ud. Det er vigtigt for Danmarkshistorien, afslutter hun.
Illustration: Grauballemanden rekonstrueret af CHAT_GPT – Dall-E3.
Be the first to comment on "AI rekonstruerer Grauballemandens ansigt"