En planlagt middag for ægte historiske madører i Jens Bangs Stenhus i Aalborg er blevet aflyst af Fødevarestyrelsen.
– Det er simpelthen så ærgerligt. Det var en helt unik oplevelse, og der var lagt meget arbejde i arrangementet, som nu må opgives på grund af Fødevarestyrelsen.
Sådan siger kok og museumsformidler Charlie Mann fra Nordjyske Museer.
Han stod bag en banket med historisk mad. Den skulle serveres i Jens Bangs Stenhus i Aalborg.
Fødevarestyrelsen har dog nedlagt forbud mod arrangementet, da temperaturkontrolloggen for flere af fødevarerne er ukomplet. Den dækker kun de seneste år, selvom ingredienserne ofte er flere tusind år gamle.
Råvarer fra oldtiden
Det helt særlige ved middagen er, at det rent faktisk var oprindelig historisk mad, der skulle spises.
– Det ville være en hel oplevelse for alle. En oplevelse, som man kun kan få én gang i sit liv, siger Charlie Mann, der i løbet af sin mangeårige karriere som hurtigtalende kok under navnet Chilli Charlie har arbejdet på en række gourmetrestauranter landet over.
Der var da også virkelig lagt op til en helt enestående oplevelse, hvor blandt andet gravgaver fundet i bronzealderhøje, ægte mammut og fund fra Pompeji var på menuen.
Til forret var der suppe, kogt på 7.000 år gamle krondyrknogler fra Store Vildmose. Til den skulle serveres brød bagt af hvede, givet som gravgaver fra bronzealderen i en høj nær Hobro med ægte mosesmør importeret fra Galloway-regionen i Skotland. Til det hele var der snaps, fremstillet af kirsebærsten fundet i latriner fra højmiddelalderen i det centrale Aalborg.
– Det er hundedyrt at konservere organisk materiale. Samtidig er der grænser for, hvor meget skrammel fra hverdagslivet vi egentlig kan have liggende fra oldtiden. Så det her var et forsøg på at forvandle oldtidsfund på vej til destruktion til historisk formidling, siger Charlie Mann.
Mammut steakes
Til hovedretten var det planen, at servere steak (udtales stæjk, red.) af en permafrossen, uldhåret mammutkalv fra Klondike i Alaska tilberedt med nyspirede bulmeurt fra en aktuel udgravning i den gamle klosterhave ved Gråbrødre Kloster-museet i Aalborg, krydret med 400 år gammel paprika fundet hjemme i køkkenskabet hos kokkens mormor.
Til bøffen skulle skænkes en fransk rødvin, der er bjerget fra vraget af det danske orlogsskib Spes, der forliste ved Højen i 1697. Vinen er bjærget af dykkere fra Nordjyllands Kystmuseum, og propperne på vinflaskerne var stadig intakte.
– For at sikre alles helbred havde vi planlagt at ilte vinen grundigt. Den havde trods alt ligget på havbunden i over 300 år. Men det var også et af de eneste helbredstiltag, der var nødvendige. Og det er fjollet at sige, at vi ikke kan redegøre for mammuttens nedkølingsforhold gennem de sidste 50.000 år. Den har formentlig været den koldeste fødevare i Danmark nogensinde, og vi kontrollerer den grundigt i forbindelse med udskæringen, siger kokken skuffet.
Dessert fra Pompeji
Desserten var endnu mere eksotisk med romersk tema. Her skulle serveres en carbo-karamelliseret æbletærte fra Pompeji anrettet på en iskerne fra den grønlandske indlandsis, hvor askespor af udbruddet i år 79 netop kunne anes. Over det hele drysset forskellige frugter bjerget i askelagene i Pompeji og Herculanum.
– Det har været særdeles svært at skaffe flere af ingredienserne til middagen. Mosesmørret krævede en specialtilladelse til eksport underskrevet af British Museum, som jo ellers ikke er glade for at give noget som helst fra sig. Samtidig så kunne vi på grund af handelsrestriktioner ikke som normalt købe mammut fra Rusland. Vi var i stedet nødt til at bruge en svinedyr leverandør i Alaska, siger Charlie Mann.
Han mistænker Fødevarestyrelsen for at være trådt i aktion på grund af simpel misundelse over prisen på banketten, hvor alle skulle betale 15.000 kroner for at deltage.
Han har dog endnu ikke opgivet at justere arrangementet til, så det kan godkendes.
– Hvis vi nu erstatter mammutten med mumificeret oksekød eller måske krokodille eller kat fra Det Ny Rige, burde ingen kunne brokke sig over kølekæderne. Mumificeret, tørret kød behøver jo ikke være kølet ned, siger han optimistisk.
Illustration: Mester Ictum.
Be the first to comment on "Fødevarestyrelsen stopper middag med mammut som hovedattraktion"